Шукати в цьому блозі

середу, 14 червня 2023 р.

Тролейбуси для Миколаєва за кредитом ЄБРР: що з ними не так

 До Миколаєва прибув тролейбус «Дніпро», який поставив ТД «Літан» за відновленою кредитною програмою ЄБРР. Одночасно місто добивається в судах розірвання контракту на поставки тролейбусів від БКМ-Україна, який також фінансується за цією ж програмою.

Директор КП «Миколаївелектротранс» Юрій Сметана повідомив, що впродовж тижня місто отримає три тролейбуси. Це перша нова машина в тролейбусному депо міста від початку повномасштабного російського наступу. Востаннє новий тролейбус підприємство отримало 22 лютого 2022 року.

Нагадаємо, що наприкінці 2020 року “КП “Миколаївелектротранс” та Європейський банк реконструкції і розвитку підписали кредитний договір на суму 20 млн євро. Кредит було надано на 13 років під 6% річних. Миколаїв планував придбати близько 60 сучасних тролейбусів, з них 20 – з автономним ходом на 20 км. Конкурс на визначення постачальника  проводився на платформі та за правилами ЄБРР. Контракт на поставку 40 «звичайних» тролейбусів «Дніпро» отримало ТОВ «Торговий дім «Літан». До початку російської навали фірма встигла поставити 30 машин.

Зупинку програми на Миколаївелектротрансі пояснили російськими обстрілами, під час яких були пошкоджені 40 тролейбусів, з них 18 – придбаних за кредитними коштами.  

– У зв’язку з військовою агресією Росії упродовж минулого року фінансування не було. Мер Олександр Сєнкевич неодноразово зустрічався з представниками міжнародної фінансової інституції та обговорював відновлення співпраці. В результаті ми отримали черговий транш у розмірі 525 тис. євро, – розповідав у травні Юрій Сметана. – Я відвідував підприємство, там є десять одиниць, готових до відправки. Це повністю відповідає контракту.

Мова йде про тролейбуси “Дніпро Т-203”, які збирало ДП «Південний машинобудівний завод імені О.М. Макарова» на основі кузовів білоруського Мінського автозаводу. ТОВ «Торговий дім «Літан», зареєстроване у Дніпрі у 2009 році, завжди займалося лише збутом продукції «Південьмашу». Власниками фірми є Олег Сухов та Дмитро Науменко.

Білоруські тролейбуси за європейські кошти

Закупівля продукції державного білоруського концерну під час розгортання міжнародних санкцій до режиму Лукашенка викликала протест Асоціації учасників та інвалідів АТО.

До того майже одночасно ряд ЗМІ наголошував, що ці машини обладнані двигунами виробництва  російського АТ “Псковський електромашинобудівний завод” (ПЕМЗ). Але на угоди тоді це не вплинуло.

Другий контракт, на поставку Миколаєву 20 тролейбусів з автономним ходом за 5,2 млн евро, у 2021 році виграла волинська фірма «БКМ-Україна», що займалася реалізацією машин ще одного білоруського виробника – холдингу «Белкомунмаш».

9 лютого 2022 року Миколаївелектротранс виплатив аванс у розмірі понад мільйон євро, за угодою перші п’ять тролейбусів мали бути у Миколаєві 24 липня. Але 24 лютого російська армія, за підтримки білоруського режиму, вторглася в Україну.

3 травня КП «Миколаївелектротранс» розірвав контракт з ТОВ «БКМ-Україна». Але волинський дилер оскаржив цю спробу у суді, і 20 грудня 2022 року Господарський суд Одеської області задовольнив позов ТОВ «БКМ-Україна».

– Нами була призупинена ця робота, ми подали до суду, аби розірвати договір. Нас підтримав банк, але не підтримав суд, – сказав заступник міського голови Віталій Луков.

2 травня 2023 року вже Миколаївська обласна прокуратура звернулася до Господарського суду Миколаївської області в інтересах Миколаївської міськради та КП «Миколаївелектротранс» із позовом про розірвання контракту з ТОВ «БКМ-Україна». Розгляд справи призначено на серпень 2023 року.

Тим часом проценти за кредитом ЄБРР, що фактично не може бути використаний, за весь цей час продовжують нараховуватися.  

ТОВ “БКМ-УКРАЇНА” було зареєстроване в Луцьку у 2017 році, його бенефіціар – колишній нардеп-мажоритарник Сергій Мартиняк, власник великого агрохолдингу «Пан Курчак». Донедавна майже 25% у «БКМ-Україна» належали безпосередньо державному білоруському холдингу. Лише восени 2022 року ВАТ «Керуюча компанія холдинга «Белкомунмаш» вивели з-поміж засновників ТОВ «БКМ-Україна».

Вже через місяць після реєстрації «БКМ-Україна» долучилася до освоєння коштів великої програми ЄБРР «Міський громадський транспорт України». За кількома угодами, програма передбачала фінансування придбання нового транспорту на 278 млн євро. За інформацією Центру журналістських розслідувань «Сила правди», БКМ-Україна та пов’язані з ним волинські дилери Белкомунмашу виграли контракти на постачання 260 низькопідлогових тролейбусів переважно з автономним ходом на майже 50 млн євро.

Андрій Попов для Nikcenter. 

Немає коментарів:

Дописати коментар