Шукати в цьому блозі

вівторок, 4 липня 2023 р.

15 найбільших компаній Миколаївської області за виручкою у 2022 році та їх власники

Загальний дохід ТОП-15 найбільших за обігом компаній Миколаївської області у воєнному 2022 році склав понад 50 млрд грн. За рік повномасштабного вторгнення їхній виторг скоротився майже вдвічі. Проте слід врахувати, що половина найбільших компаній належить до АПК, який знищували ракетно-артилерійськими ударами російські агресори.

Які підприємства увійшли до цього рейтингу та що відомо про їхніх власників, проаналізував Андрій Попов для Nikcenter на підставі інформації із аналітичної системи YouControl.

1. ТОВ «Сільськогосподарське підприємство «НІБУЛОН». Виторг – 15 млрд 181 млн грн.

Власник – Андрій Вадатурський. «НІБУЛОН» зберігає місце серед найбільших агрохолдингів України, попри втрати через російську агресію частини сільгоспугідь та терміналів. Але виручка компанії впала майже втричі в порівнянні з 2021 роком.

2. ТОВ «Сандора». Річна виручка 6 млрд 423 млн грн.

Власник – SANDORA HOLDINGS B.V., Нідерланди. Входить до складу компанії PepsiCo. Вид діяльності: виробництв соків, снеків, безалкогольних напоїв.

3. ТОВ «Миколаївська електропостачальна компанія». За минулий рік виторг склав 5 млрд 793 млн грн.

Засновник – АТ «Миколаївобленерго», акції якого належать державі. У порівнянні з 2021 роком виторг збільшився на 1,5 млрд грн.

4. ТОВ «Техноторг Дон». Виручка за минулий рік – 5 млрд 170 млн грн.

5. ТОВ «Техноторг». Річний виторг склав 2 млрд 575 млн грн, це втричі менше результату 2021-го року.

Наразі єдиний власник обох компаній – Ігор Калюжний. Обидві входять до групи «Техноторг». Найбільший постачальник імпортної сільськогосподарської техніки, передусім – білоруського виробництва. Співробітництво з виробниками країни-агресора призвело до посиленої уваги правоохоронців. Як повідомляв Nikcenter, торік у вересні активи «Техноторгу» були арештовані рішенням Святошинського районного суду Києва. Прокуратура порушила кримінальну справу за статтею щодо фінансування агресії проти України. Але вже за два місяці Святошинський суд зняв арешт та повернув «Техноторгу» доступ до його банківських рахунків.

6. Приватне підприємство «ЗАХІД». Виторг у 2022 році – 1 млрд 655 млн грн.

Власник – Анатолій Андрєєв. Основний вид діяльності: оптова торгівля меблями, килимами й освітлювальним приладдям. До війни був одним з найбільших імпортерів області, в 2021 році обсяг імпорту склав майже 1 млрд грн.

7. АТ “Миколаївобленерго“. Виручка – 1 млрд 626 млн грн.

70% акцій у грудні минулого року передані державній АТ «Українські розподільні мережі». Ще 30% належали приватним «Рівнеобленерго», «Чернівціобленерго» та «Житомиробленерго», які контролювала підсанкційна група VS Energy. Наразі під арештом.

8. ДП «Науково-виробничий комплекс газотурбобудування «ЗОРЯ-МАШПРОЄКТ». У 2022 році виторг впав більш ніж вдвічі, до 1 млрд 335 млн грн.

Входить до державного концерну «Укроборонпром». В аналітичній системі Youcontrol міститься інформація, що найбільше машинобудівне підприємство регіону знаходиться у стані припинення реєстрації. Ліквідатор, він же генеральний директор, – Олексій Жуковець.

9. ТОВ «Явкинський елеватор». Виручка – 1 млрд 220 млн грн.

Власник – Олександр Токарський, через компанію «Агро Корона». Вид діяльності: складське господарство, оптова торгівля зерном. Одна з небагатьох компаній, виручка яких стрімко зросла під час війни, у 2021 році звітувала про виручку менше мільйона гривень.

10. ТОВ “МІНЕРАЛІС”. Виторг у 2022 році – 870 млн грн.

Власник – Рафаел Гороян. Входить до групи «Прометей». Вид діяльності – торгівля зерном.

11. ТОВ “Миколаївгаз збут“. Попри автоматичну передачу восени минулого року всіх побутових споживачів до державного Нафтогазу, виторг склав 848 млн грн.

Власники – п’ять компаній, зареєстрованих на Кіпрі, в рівних долях по 20%. Має відношення до “Групи ДФ” підсанкційного олігарха Дмитра Фірташа. До самої компанії «Миколаївгаз збут», на відміну від АТ «Миколаївгаз», у правоохоронних органів наразі претензій не має.

12. ПРАТ «Лакталіс-Миколаїв». Виручка – 846 млн грн, це вдвічі менше, ніж у 2021 році.

Належить бельгійській фірмі “Б.С.А. ІНТЕРНАСІОНАЛЬ”, якою володіє родина Беньє. Вид діяльності: виробництво молочних продуктів, сиру та масла.

13. ТОВ “Ерідан-Комерц”. Виручка за 2022 рік – 823 млн грн.

Власник – Аркадій Дабагян. Компанія входить у групу “Вітерра”. Основний вид діяльності – гуртова торгівля зерном. Аркадій Дабагян відомий в місті як керівник штабу місцевого Товариства Червоного Хреста і аварійно-рятувальної служби.

14. АТ “Оператор газорозподільної системи “МИКОЛАЇВГАЗ“. Річний виторг – 818 млн грн.

Власники: більшість акцій належить чотирьом кіпрським компаніям, а також українському ТОВ «Амсет». Всі ці фірми пов’язані з «Групою ДФ» підсанкційного олігарха Дмитра Фірташа. Акції з 2022 року знаходяться під арештом і передані в управління акціонерному товариству «Державне акціонерне товариство «Чорноморнафтогаз».

15. ТОВ “ФАРМАТОП“. Торік виторг склав 753 млн грн.

Власники: мешканець Запоріжжя Артур Кадушкін та лондонська компанія AK MANAGEMENT CORPORATION LTD. Вид діяльності: роздрібна торгівля фармпрепаратами. Зареєстрована у Миколаєві компанія входить до відомої групи “Аптека низьких цін”, ключові особи якої – Артур Кадушкін та Костянтин Пучин.

Немає коментарів:

Дописати коментар