Шукати в цьому блозі

субота, 24 вересня 2022 р.

За вирубку на дрова 300 дерев в навчальних закладах Миколаєва заплатять мільйон гривень

 

Управління освіти Миколаївської міськради без конкурсу підписало договір з ТОВ «Терра Ника» на лісозаготівельні роботи на території навчальних закладів. За вирубку 286 дерев в дитсадках та школах бюджет заплатить 998 тис. грн.


Закупівля проведена за спрощеною процедурою, оголошення оприлюднено 2 вересня, а вже 16 вересня було укладено договір із підрядником. 

Згідно з ним, фірма зобов’язується до кінця року знести 286 дерев в школах та дитсадках за переліком, який визначено у додатках до угоди, викорчувати пні та вивезти 37 кубометрів отриманих дров  до чотирьох закладів.


Зазначимо, перелік дерев на видалення раніше не оприлюднювався, і, з урахуванням суспільного резонансу, спричиненого вирубками зелених насаджень у Миколаєві, є певним кроком вперед для комунальників.

Заступниця начальника управління освіти Лариса Іванова у коментарі для Nikcenter заявила, що всі дерева на знесення є аварійними.

- Керівники навчальних закладів вже давно зверталися до нас з приводу аварійного стану цих дерев, десь вони могли впасти на покрівлю, десь на території тощо. Тому цього року, з урахуванням складної ситуації з опаленням, [вирішили] використати ці аварійні дерева для опалення чотирьох закладів, в яких стоять твердопаливні котли, - сказала Лариса Іванова.

У одному з додатків до договору дійсно вказані номери та дати складання актів аварійного стану – з 2016 по 2021 рік. Чиновниця сказала, що не може телефоном назвати, хто саме складав ці документи,  вони знаходяться у господарчій групі.


На питання, чи має управління освіти план відновлення зелених насаджень замість знесених, Лариса Іванова зауважила, що «на все свій час». Але підкреслила, що біля кожного з освітніх закладів, про які йде мова, залишається ще чимало дерев та кущів. 


Директором та єдиним засновником ТОВ «Терра Ника» є Олексій Гламазда. Одразу після свого створення у 2016 році фірма успішно виграла кілька тендерів протягом 2016-2017-го на загальну суму близько 2 млн грн. 


У серпні 2017 року Олексій Гламазда публічно звинуватив тодішнього директора департаменту ЖКГ Андрія Палька та засновника ТОВ «Миколаївзеленгосп», екс-депутата від Партії регіонів Віктора Бурова у змові з метою надання останньому контрактів комунальників.

За два роки, у 2020-му, «Терра Ника» знову з’явилася на сторінках ЗМІ, тепер у зв’язку із кримінальною справою про вимагання хабаря у розмірі 82,6 тис. грн начальником відділу комунального господарства Інгульської райадміністрації у ТОВ «Терра Ника» за підписання угоди про дезінфекцію зупинок громадського транспорту на 197 тис. грн.


 Нагадаємо, що ці дії під час першої хвилі пандемії коронавірусу поширення так і не набули, а зрештою були розкритиковані медиками.  


До речі, останній документ Центрального районного суду в цій справі датується 7 листопада та стосується продовження строків досудового розслідування до грудня 2020 року.


Нагадаємо, вирубка та кронування дерев у Миколаєві останні роки постійно викликає різку критику з боку громадськості та активістів-екологів.

Як стверджується у проекті Генплану міста, на початок 2019 року площа зелених насаджень у Миколаєві на одну людину складала 14,7 кв. м, що у 1,5 раза менше встановлених в Україні норм. Тим не менше, від початку 2022 року вирубка дерев в місті різко збільшилася. 


Навесні мер Олександр Сєнкевич пояснював це необхідністю забезпечити деревиною будывництво бліндажів та укріпленнь для захисників міста. Але вже у червні директор КП «Миколаївські парки» Олександр Чучмай повідомив про плани знести в місті тільки тополь близько 3,5 тисяч штук з подальшою заміною на шароподібні клени.   


Нагадаємо, саме КП «Миколаївські парки» отримало від мерії на баланс всі парки та сквери міста. У серпні 2022 року «Миколаївські парки»  оголосили низку тендерів на 37 млн грн на догляд за зеленими насадженнями (включно з формуванням крон та знесенням дерев). Але після розголосу у ЗМІ та соцмережах та критики таких витрат під час війни підприємство скасувало всі конкурси.


Немає коментарів:

Дописати коментар