Шукати в цьому блозі

суботу, 28 червня 2014 р.

Миколаївська область стала найбільш «прибуткової» з виробництва зернових і зернобобових

Асоціація «Український клуб аграрного бізнесу» назвала регіони з найвищою і найнижчою прибутковістю вирощування зернових. Кожне четверте сільськогосподарське підприємство торік стало збитковим. Невтішну статистику підрахували в асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ).

В асоціації з'ясували, що в 2013 році 24% всіх аграрних компаній закінчили зі збитками. У порівнянні з 2012 роком цей показник збільшився на 5,1 пункту. У грошовому вираженні сума збитку зросла майже на 3 мільярди гривень, або на 73,3%, і склала 7 мільярдів гривень.

Ця негативна тенденція виникла через несприятливу загальної ситуації і великого врожаю в Україні та світі, які призвели до зменшення закупівельних цін. Тому знову аграрії стали жертвою великого врожаю.

За даними Державної служби статистики України, рівень рентабельності сільського господарства, зокрема рослинництва, в 2013 році був 11,3%, що на 8,7 пункту менше, ніж у 2012 році.

В УКАБ підрахували, що збільшення інвестицій в аграрне виробництво торік дозволило підвищити врожайність сільгоспкультур в середньому на 8,63 ц / га, або на 26,3%.

Завдяки цьому селянам вдалося зменшити собівартість виробництва зернових і зернобобових культур на 12,1% - до 1065,7 гривні на тонну в порівнянні з попереднім роком.

Однак, незважаючи на зменшення витрат, прибутковість вирощування зернових і зернобобових в 2013 році все-таки знизилася до 1,7%. Це - мінімальний показник за всю історію України.

Найбільш «збитковими» регіонами з виробництва зернових і зернобобових культур стали: Автономна Республіка Крим, Івано-Франківська та Львівська області з показниками, відповідно -17,7%, 12,2% і 10,4%.

А найбільш «прибутковими» - Миколаївська, Волинська та Одеська області - 10,1%, 8,1% і 7,4%. Всього, за даними аграрної асоціації, з позитивною рентабельністю закінчили 2013 12 областей, які справили 63% від валового збору врожаю.

Немає коментарів:

Дописати коментар