Шукати в цьому блозі

суботу, 3 жовтня 2015 р.

Росія продасть Індії три фрегати, які залишилися без миколаївских двигунів

Посол Індії в РФ Пунда Шрінівасан Рагхаван відвідав Прибалтійський суднобудівний завод «Янтар» (м.Калінінград), де будується серія багатоцільових сторожових кораблів дальньої океанської зони проекту 1135.6 для Чорноморського флоту. Там дипломат заявив, що «з великою часткою ймовірності» три з шести фрегатів російським морякам не дістануть, бо будуть куплені Індією.

Три нових багатоцільових фрегата з Калінінграда ЧФ отримає. Головний корабель проекту 1135.6 - «Адмірал Григорович» - завершив заводські випробування в Балтійському морі і ось-ось рушить до місця постійного базування до Севастополя. Другий - «Адмірал Ессен» - вже проходить ходові випробування на Балтиці. У Чорному морі його чекають до кінця нинішнього року. Третій - «Адмірал Макаров», закладений в 2012 році, спущений на воду і добудовується на плаву з вересня 2015 року. Вважається, що і він не затримається з переходом в Севастополь. За планом «Адмірал Макаров» до 12-го причалу в Севастопольській бухті, у якого зазвичай стоять кораблі 30-ї дивізії протичовнових кораблів ЧФ, встане в 2016 році.
Але ось «Адмірал Бутаков», закладений на верфях 12 липня 2013 і «Адмірал Істомін», будівництво якого почалося чотирма місяцями пізніше, як випливає зі слів посла Індії, відправляться зовсім не в Севастополь.
Ім'я шостого фрегата проекту 1135.6 - «Адмірал Корнілов». Поки його немає навіть на стапелі. Закладка була намічена на нинішню осінь. Потім з'явилися повідомлення, що можливо від будівництва «Корнілова» Міноборони РФ відмовиться, його взагалі виключать з кораблебудівної програми. Тепер, після слів індійського посла в Калінінграді, стало ясно - буде побудований і «Адмірал Корнілов». Але не для російського флоту.
Всі плани і кораблебудівників, і командування ВМФ, і Міноборони РФ з приводу фрегатів перекреслила війна в Україні. Двигуни для них ще з радянських часів виробляв миколаївський завод «Зоря-Машпроект», монополіст у цій справі на всьому пострадянському просторі.
Нове українське керівництво країни військово-технічне співробітництво з Росією заморозило. Тут же з'ясувалося, що з шести заздалегідь і повністю оплачених двигунів для фрегатів проекту 1135.6 калінінградци встигли отримати з Миколаєва тільки три.
Віце-прем'єр уряду РФ Дмитро Рогозін в серпні минулого року обіцяв протягом півтора років локалізувати виробництво газотурбінних корабельних двигунів (ГТД) потужністю в 54 000 кінських сил в Рибінську на НВО «Сатурн». Потім терміни розтягнулися вдвічі - до 2018 року. Але, схоже, і 2018 рік для рибінських двигунобудівників - термін нереальний.
Зацікавленість Індії зрозуміла: проект 1135.6 і створювався конструкторами на замовлення військових цієї країни. Кораблі, побудовані для них на «Янтарі» раніше, визнані виключно вдалими.
А проблеми з двигунами індусам не загрожує: трьох ГТД давно повністю оплачені Росією і припадають пилом на задвірках «Зоря-Машпроект». Росіянам їх українці не віддадуть, а Індії - без проблем.

Немає коментарів:

Дописати коментар