Шукати в цьому блозі

суботу, 2 листопада 2013 р.

Розпочато процедуру ліквідації суднобудівного заводу «Океан

Господарський суд Миколаївської області в рамках справи про банкрутство підприємства ухвалив почати процедуру ліквідації ВАТ «Миколаївський суднобудівний завод «Океан». Відповідну постанову суд виніс 1 листопада 2013 сьогодні, частково задовольнивши клопотання ТОВ «Консалтинг- Гамма».

Перша справа про банкрутство була порушена ще у вересні 2011 р.

Також суд врахував пропозицію комітету кредиторів та призначив Миколу Хайло ліквідатором боржника як суб'єкта підприємницької та господарської діяльності. Суд також зобов'язав ліквідатора Миколи Хайло в 5- денний термін від дня прийняття постанови опублікувати його в офіційних друкованих виданнях.

Про це йдеться в постанові суду від 1 листопада 2013 року, яку зачитав суддя Миколаївського госпсуду Володимир Міщенко.


Даним рішенням ПАТ «Миколаївський суднобудівний завод «Океан» визнається банкрутом і відкривається процедура ліквідації. З моменту прийняття постанови припиняється підприємницька діяльність заводу, а також припиняється нарахування будь-яких боргів.

Загальний борг ПАТ «Миколаївський суднобудівний завод «Океан» перед кредиторами становить близько 2,3 мільярдів гривень. З них левова частка, близько 1,5 мільярда, перед сільгосппідприємством «Нібулон».

Джерело, близьке до процесу, повідомило  РБК - Україна, що в ліквідації підприємства зацікавлена ​​компанія- кредитор BelmontIndustriesInc (Беліз). За даними джерела, ця компанія -кредитор пов'язана з нинішнім мажоритарним акціонером заводу, компанією ZonelOperationsLimited (Кіпр), яку контролює група російських бенефіціарів, пов'язаних з головою спостережної ради «Океану» Сергієм Копиловим .

«Zonel вигідно розпочати процедуру ліквідації, при якій скасовуються органи управління підприємства і, таким чином, нівелюються всі судові претензії Оkean BV, за яким стоїть Костянтин Жеваго, на контрольний пакет акцій. Враховуючи слабку позицію в судах Zonel, в тому числі, у міжнародних, ліквідація є вагомим захисним аргументом, при якому вони можуть, до того ж, гарантувати виплату визнаного боргу в розмірі понад 625 млн. грн.» , - відзначило джерело.

Нагадаємо, колишній акціонер підприємства компанія Оkean BV і один з головних  кредиторів Logistic Solutions Limited (Британські Віргінські острови), до яких має відношення український бізнесмен Костянтин Жеваго, в березні 2012 р. подали спільний судовий позов в Нідерландах, щоб відновити контроль над підприємством. Відповідачами виступають компанії Olympus Investments (2001) BV (Нідерланди), Poizanter Holdings і Fradomna Investments, Blakur Company Inc (Британські Віргінські Острови). Пізніше до справи було залучено Окружний суд Південного округу Нью -Йорка (США).

У позовній вимозі стверджувалося, що в березні 2010 р. незадовго до банкрутства власника нідерландської компанії, норвезької Wadan Yards Group AS , 98,74 % акцій «Океану» були переоформлені на компанію Blakur Company, а розрахунок за них був проведений векселем.
Незабаром після завершення угоди і перепродажу активів Blakur Company оголосила про свою ліквідацію, а акції українського заводу передавалися по ланцюжку через ряд віргінських і панамських офшорів , і в квітні 2011 р. виявилися у власності компанії Olympus Investments (2001).

За даними Оkean BV, в ході судового розгляду навколо акцій миколаївського підприємства і його боргів, 30 квітня 2013 директор Poizanter Holdings і Fradomna Investments під присягою у суді на Кіпрі повідомив, що ці компанії не переуступали заборгованості, а надані Belmont Industries в українському суді документи мають відмінності у пресі та імені особи, яка підписала їх.

У квітні поточного року Господарський суд Миколаївської області затвердив реєстр кредиторів підприємства із загальною сумою визнаних вимог у розмірі 2,3 млрд. грн. Основними кредиторами підприємства визнані компанії Belmont Industries Inc і «Консалтинг Гамма » (Кривий Ріг).

ПАТ «Миколаївський суднобудівний завод «Океан» спеціалізується на виробництві та ремонті контейнеровозів, танкерів , буксирів , барж водотоннажністю до 350 тис. т. Станом на липень 2013 року 98,74 % акцій ПАТ контролювала компанія Zonel Operations Limited (Кіпр).

Підприємство в 2012 р. збільшило чистий збиток за міжнародними стандартами фінансової звітності на 44,3 % - до 159,71 млн. грн. Його чистий дохід зменшився на 11,7 % - до 67,16 млн. грн.

Немає коментарів:

Дописати коментар