Шукати в цьому блозі

середу, 12 серпня 2015 р.

У 2014/15 МР «НІБУЛОН» експортував понад 4,2 млн тонн зернових та олійних культур

За результатами 2014/15 МР групою компаній «НІБУЛОН» було оброблено та відвантажено на експорт понад 4,2 млн тонн зернових та олійних культур за даними коносаментів та близько 4,1 млн тонн за даними митних декларацій, тобто офіційної статистики державної митної служби України (різниця буде відображена в місяці наступному за останнім місяцем маркетингового року), з яких більш ніж 1,1 млн тонн було оброблено (перевантажено) на зовнішньому рейді морського порту Миколаїв.

Для транспортування цього об’єму до закордонних портів призначення було залучено 113 вантажних суден закордонного плавання, при цьому середній розмір суднової партії склав 31,2 тис. тонн.
Варто відзначити тенденцію, що спостерігається на вітчизняному експортному ринку. Так, у 2007/08 МР доля групи компаній «НІБУЛОН» у загальному експорті складала 20,5 % від загального обсягу, що в абсолютному виразі складає понад 977 тис. тонн. У 2014/15 МР експорт компанії зріс до позначки близько 4,1 млн тонн, при цьому доля групи «НІБУЛОН» скоротилась до 10,6 % від загального обсягу. Відповідні зміни викликані стійким посиленням рівня конкуренції на експортному ринку України. За даними ТОВ «АПК-Інформ Медіа-Груп», з 2007/08 МР по 2014/15 МР кількість суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності, що здійснюють експорт зернових та олійних, зросла більш ніж у 3,5 разів – з 374 до 1 346 підприємств. Лише за 2014/15 МР приріст склав 29,5 % порівняно з 2013/14 МР, або 307 підприємств.
Стрімке зростання кількості експортерів викликано коливанням курсу української національної валюти. В бажанні знизити ризики втрат від коливання валютного курсу сільгоспвиробники шукають можливості продавати зерно за валюту, тобто стати суб’єктом зовнішньоекономічної діяльності. Група компаній «НІБУЛОН» стає їм у цьому в нагоді. В розрізі діяльності компанії у 2014/15 МР доля зерна сторонніх організацій в загальному обсязі експорту групи склала 31 % - більш ніж дворазове збільшення порівняно з 2013/14 МР, коли доля зерна сторонніх організацій складала лише 13 %. Для порівняння: в 1-му кварталі 2015 року доля сторонніх організацій в загальному обсязі експорту групи компаній «НІБУЛОН» сягнула 38 %.

Згідно даних журналу «Порти України», за результатами роботи головного експортного термінала «НІБУЛОНу» у Миколаєві у 2014 календарному році, останній за показником вантажообігу увійшов до трійки найпотужніших стивідорних компаній України, поступившись лише групі компаній «ТІС» (м. Южне) та ТОВ «Бруклін-Київ» (м. Одеса). Таким чином, компанія обійшла інших 34 конкурентів та продемонструвала один з найвищих коефіцієнтів оборотності ємностей одноразового зберігання – 30 обертів за рік. До речі, редакція журналу «Порти України» оцінила річну потужність перевантажувального термінала ТОВ СП «НІБУЛОН» у м. Миколаєві на рівні 6,5 млн тонн.
Крім цього, компанія «НІБУЛОН» протягом багатьох років цілеспрямовано вкладає інвестує значні кошти у відродження та розвиток річної логістики України. У 2014/15 МР нашою судноплавною компанію було надано послуг з перевезення та доставки зернових культур водними шляхами України, а також з виконання навантажувально-розвантажувальних робіт на зовнішньому рейді морського порту Миколаїв в загальній кількості більш ніж 89 тис. тонн. Послугами скористались ПАТ «ДПЗКУ», ТОВ «Гермес-Трейдинг», ТОВ «НОБЛ РЕСОРСІЗ Україна», ТОВ «ВІАЛАНТА»,  ТОВ «ЧЕРЛІС» та ТОВ «АРЕНА МАРІН».
Але повертаючись до опублікованого рейтингу результатів роботи у минулому маркетинговому році, варто відзначити наступне.
За даними ТОВ «АПК-Інформ Медіа-Груп», у 2014/15 МР ТОВ СП «НІБУЛОН» залишило за собою лідерство в експорті пшениці, забезпечивши 10,5 % від загальноукраїнського експорту.

У 2014/15 МР підприємство залишило за собою лідерство в експорті сорго та соняшнику, забезпечивши відповідно 46,2 % та 36,3 % від загальноукраїнського експорту.

Кукурудза є головним зерновим експортним ресурсом України. У 2014/15 МР ТОВ СП «НІБУЛОН» посіло друге місце серед експортерів цієї культури з часткою 6,5%.

Потужний результат ТОВ СП «НІБУЛОН» продемонструвало й у експорті ріпаку, забезпечивши майже 12 % від загальнодержавного обсягу.

Що стосується ячменю, підприємство забезпечило собі третю сходинку у рейтингу експортерів. Результат – 10 %.

Географія експорту у минулому МР охопила 30 країн, з яких найбільша частка загального обсягу експорту припадає на Єгипет – 25%, або кожна 4-та тонна відвантаженого компанією зерна, слідом йдуть Іспанія – 10 % та Саудівська Аравія – 8 %.
У 2014/15 МР компанія зберегла традиційні напрямки експортних поставок – це країни Близького сходу (29 %), країни Європи (18,6 %) та Африки (41 %). Варто відмітити, що експортна діяльність «НІБУЛОНу» орієнтована на розширення ринків збуту. У всіх відношеннях новими напрямками у 2014/15 МР для компанії стали Китай – 2,8 %, Таїланд – 1,2 % та Мексика – 1,05 %. Остання заслуговує окремої уваги з погляду на географічну віддаленість країни та наближеність провідних сільгоспвиробників: таких, як США і Аргентина, що традиційно мають сильні позиції на ринку Західної півкулі.
Загальні результати рейтингу 2014/15 МР засвідчили абсолютне лідерство ТОВ СП «НІБУЛОН» у рейтингу українських фірм-експортерів зернових та олійних культур – 8,1%!
Рейтинг українських фірм-експортерів зернових та олійних за 2014/15 МР

У планах на поточний 2015/16 та майбутні маркетингові роки – збільшення обсягу перевантаження групою компаній «НІБУЛОН» до 5 мільйонів тонн, у першу чергу за рахунок таких перспективних ринків збуту, як Китай та Іран, а також подальше розширення географії експорту компанії, що вже сьогодні налічує 64 країни світу. Також компанія планує збільшення об’ємів з надання комплексних послуг з транспортної обробки та перевалки зернових вантажів на перевантажувальному терміналі в місті Миколаєві. У рамках реалізації цього напрямку вже укладено договір з транспортної обробки та перевалки зерна з швейцарською компанією «ADM INTERNATIONAL SARL», перше судно якої планується прийняти під завантаження вже наприкінці липня 2015 року.

Немає коментарів:

Дописати коментар