Шукати в цьому блозі

пʼятницю, 7 серпня 2015 р.

Кваліфікація фахівців залишається однією з проблем у галузі держзакупівель

У січні-червні 2015 року у Миколаївській області проведено близько двох  тысяч відкритих конкурсних торгів по закупівлі товарів, робіт і послуг у галузі держзакупівель. Бюджетні заклади і державні підприємства уклали договора на постачання товарів, робіт та послуг на 862175,2 тис.грн. Для порівняння, за весь минулий рік було проведено 2 тисячі торгів, за результатами яких укладено довговорів загалом на 771497,4 тис.грн.

Експерти в цій сфері та громадськість активно обговорюють способи реформування системи держзакупівель з метою максимально прозорого та ефективного використання бюджетних коштів. Одним з визнаних інструментів для цього є перехід на електронні торги. В Україні сьогодні активно розвиваються кілька інтернет-проектів у цій сфері.
Про те, що повинні враховувати при їх використанні замовники торгів, йшлося на семінарі з навчання та підвищення кваліфікації фахівців комітетів конкурсних торгів у РТПП Миколаївської області, який відбувся на цьому тижні.
- У більшості країн Європи онлайн-майданчики служать переважно для швидкого пошуку інформації про оголошені замовниками торгах і швидкої подачі заявок учасниками торгів. У нас же сьогодні акцент робиться на іншу модель, коли на онлайн-майданчику відбувається фактично весь конкурс, і переможець визначається за процедурою т.зв. редукціону, аукціону з пониженням ціни, - розповідає Микола Дворниченко, експерт у сфері держзакупівель. - Поширеною сьогодні помилкою стає, коли переможця конкурсу визначають за процедурою «редукціону», але укладають з ним договір із застосуванням положень Закону України «Про Здійснення державних закупівель». Такі договори містять можливість перегляду ціни в ході виконання договору. В результаті, переможець, обраний по одному-єдиному показнику - найнижчої ціни, через якийсь час має можливість підвищити цю ціну.
Торік уряд пом'якшив вимоги до проходження навчання фахівцями комітетів конкурсних торгів. Тим не менш, семінари з навчання та підвищення кваліфікації фахівців комітетів конкурсних торгів у РТПП Миколаївської області як і раніше проходять в повній аудиторії.
У підготовці фахівців зацікавлені як бюджетні установи та держпідприємства, так і самі члени конкурсних комітетів, вважає Микола Дворниченко. Не випадково в цьому році Мінекономрозвитку рекомендувало збільшити на 20% кількість годин для навчання фахівців з держзакупівель. По-перше, як і раніше нерідкі випадки, коли торги зриваються або визнаються недійсними через помилки в дотриманні визначених Законом процедур. Варто врахувати і те, що збережена і посилена адміністративна та кримінальна відповідальність за неналежне проведення закупівель товарів і послуг за державний рахунок.
Регіональна торгово-промислова палата традиційно є центром навчання фахівців з держзакупівель в Миколаївській області, навіть торік, при всіх складнощах бюджетного фінансування, заняття тут відвідало більше 100 чоловік.

Немає коментарів:

Дописати коментар