Шукати в цьому блозі

пʼятницю, 29 квітня 2016 р.

Мінінфраструктури готує для передачі в концесію морпорт «Октябрьск»

Міністерство інфраструктури України планує реалізувати пілотний проект з передачі портових активів в концесію на базі Спеціалізованого морського порту «Октябрськ».
Про це повідомила радник міністра інфраструктури України Олександра Клітін в ході круглого столу.

За її словами, в цілому міністерство планує здати в концесію 13 державних стивідорних компаній, а першим стане порт «Октябрьск».

«Потужності в портах настільки застарілі, що їх потрібно змінювати, і на місці старого терміналу будувати новий. Пілотним проектом в рамках закону про концесії, а це вже обговорено з Мінекономрозвитку і з Європейським банком реконструкції та розвитку (ЄБРР), буде порт «Октябрьск», тому що він не сильно великий, але і не маленький, і повністю знаходиться в держвласності, що полегшить реалізацію цього проекту », - повідомила Клітін.

Вона також зазначила, що міністерство незабаром почне складати техніко-економічне обгрунтування (ТЕО) даного пілотного проекту, що допоможе оцінити витрати і проаналізувати термін окупності проекту.

«Ми чекаємо від Світового банку і від ЄБРР отримання допомоги у вигляді експертів на підготовку цього ТЕО і для супроводу майбутнього тендеру. Уже після порту «Октябрськ» ми плануємо концесії інших портів, на цьому порте ми відпрацюємо всі механізми, подивимося, що працює, а що ні », - зазначила радник глави Мінінфраструктури.

Як повідомляв УНІАН, у січні 2015 року аудиторська компанія Deloitte & Touche стала переможцем оголошеного Фондом державного майна України конкурсу з відбору оцінювача цілісного майнового комплексу морського торгового порту «Південний». Рішення про здачу в концесію порту «Південний» було прийнято ще на початку 2014 року, проте цей процес загальмувався через недосконале українського коцессіонного законодавства.

У зв'язку з цим в листопаді 2015 року Фонд державного майна України повідомляв про плани розробити єдиний закон про концесії.

За словами першого заступника міністра економічного розвитку і торгівлі України Юлії Ковалів, законопроект про концесії буде поданий на розгляд до Верховної Ради до вересня поточного року.

За її словами, в даний час в Україні існує чотири закони про концесії, проте вони недосконалі і тому не використовуються на практиці.

22 січня Фонд державного майна України повідомив про намір в 2016 році підготувати до продажу 13 державних портових операторів, які перебувають у відомстві Міністерства інфраструктури, після виключення їх зі списку що не підлягають приватизації компаній.

За словами заступника міністра інфраструктури Юрія Васькова, який курирує морегосподарський комплекс, стратегічне майно морських торговельних портів України необхідно залишити у власності держави, тоді як решту майна може бути передано в концесію або для приватизації.

У той же час глава ФДМУ Ігор Білоус відзначав, що найефективнішою формою управління морськими портами є концесія. За його словами, морські порти - це ліквідна державна власність, яку не треба продавати, але можна залучати професійних глобальних операторів на умовах концесії для професійного управління нею.

Немає коментарів:

Дописати коментар