Шукати в цьому блозі

неділю, 14 серпня 2016 р.

За 16 місяців роботи Миколаївської області на Prozorro загальна економія бюджетних коштів перевищила 30 млн.грн

Отже, за 16 місяців роботи 335 розпорядників бюджетних коштів та держпідприємств Миколаївській області на майданчиках Prozorro провели 5,27 тис. тендерів на загальну суму 499,26 млн.грн. Економія закупівель в порівнянні із запланованими сумами склала, як уже було сказано, 31,3 млн.грн. Середній відсоток зниження ціни в ході торгів - 17,8%.

Детальніше про економію - трохи пізніше, спочатку згадаємо три інших показника, на погляд багатьох експертів, включаючи самих творців Prozorro, найважливіших:
середня кількість пропозицій на торги 2,77, при цьому 28% тендерів пройшли з одним учасником. Завершена закупівля тільки по 51,78% тендерів.

Зрозуміло, що чим більше учасників подає свої пропозиції на торги, тим вищі шанси добитися реальної конкуренції і тим ефективніше використовуються бюджетні грошики.

Для того, щоб оцінити перехід на електронні закупівлі з традиційною до останнього часу моделі з публікацією в «Вісніке державних закупівель» та на сайті Мінекономіки, порівняємо з результатами держзакупівель в Миколаївській області в минулому році. Як повідомляло InsheTV, за 2015 рік бюджетними організаціями та комунальними підприємствами було укладено договорів на закупівлю товарів, робіт і послуг на загальну суму 1262,2 млн.грн. Середня кількість учасників відкритих торгів - 3,3.

За учасникам, як ми бачимо, Prozorro поки не наздогнав «звичайні» держзакупівлі, незважаючи на досить активну агітацію. За сумою результат не поганий, але тут потрібно врахувати одну обставину: 1,2 млрд - це сума тільки тих розпорядників, який підкоряються або звітують перед облдержадмінстрації. А в 499 млн.грн., Що пройшли через Prozorro - левова частка припадає на Південно-Українську АЕС, миколаївські порти і «Дельта-лоцман», службу зайнятості, «Миколаївобленерго» і Миколаївську дирекцію УДППЗ Укрпошта.

А ось бюджетні установи та комунальні підприємства миколаївського підпорядкування користувалися модною новинкою з набагато меншою охотою. Помітна перевага серед них медичних установ, причому як обласних, так і міських лікарень.

Окремо відзначимо, що в порівнянні з іншими регіонами України за кількістю тендерів і запланованої на них суму закупівель Миколаївщина знаходиться сьогодні на цілком благопристойному місці, входячи в першу десятку.

Зрозуміло, тільки збігом можна пояснити той факт, що після відходу з Миколаївської облдержадміністрації Вадима Мерікова і Миколи Романчука, планова сума тендерів зросла вдвічі: з 107 млн.грн. в червні до 201 млн.грн. в липні цього року.

Безумовно, оцінюючи результати роботи в Prozorro з квітня минулого року до липня цього, потрібно пам'ятати, що в більшості випадків мова йшла про т.зв. допорогових закупівлі на суму менше 200 тисяч для товарів і послуг.

Можливо, тому в структурі закупівель лідерами стали офісна та комп'ютерна техніка (14,8%), медобладнання та фармацевтичні препарати (12,2%), продукти та харчування та напої (11,6%).

Повний текст статті  "Півтора року Миколаївській області в Prozorro: цифри, очікування і реальність" дивіться на InsheTV

Немає коментарів:

Дописати коментар