Шукати в цьому блозі

пʼятницю, 13 березня 2015 р.

Інспекція збірок Westinghouse на ПЮУ АЕС дала позитивні результати

З 15 лютого по 1 березня на третьому енергоблоці Південно-Української атомної станції проходила щорічна інспекція тепловиділяючих збірок транснаціональної компанії «Westinghouse» (ТВЗ-W). Це плановий захід реалізовано в рамках програми дослідної експлуатації ТВЗ-W на ПУАЕС.
Обстеження палива виконувалося за участі представників компанії-виробника, а також персоналу ВП «Атомремонтсервіс» та ВП «Південно-Українська АЕС».
«У рамках даної роботи проведена інспекція 6 ТВС-W, відібраних згідно з рекомендаціями« Westinghouse», які відпрацювали в активній зоні енергоблоку №3 ПУАЕС 3-4 паливні кампанії. Вимірювання проведені в обсязі програми інспекції, узгодженої з Держатомрегулювання України. За попередніми даними можна зробити висновок про відсутність зауважень до даних паливні збірки», - повідомив начальник відділу ядерної безпеки ПУАЕС Олексій Арванінов.
Обстеження ТВС-W проводилося за допомогою стенду інспекції та ремонту палива (СИРТ), придбаного ДП «НАЕК «Енергоатом» спеціально для проведення інспекції та ремонту паливних збірок« Westinghouse». Його вимірювальна частина була випробувана і введена в дослідну експлуатацію в минулому році. На даний момент стенд доукомплектован ремонтної частиною, за допомогою якої можна буде проводити ремонт ТВЗ. Минулого тижня її монтаж виконали фахівці ВП «Атомремонтсервіс». Шеф-нагляд здійснювали представники компанії «Westinghouse», які працювали на майданчику ПУАЕС з 15 лютого по 1 березня.
Ознайомлення з роботами по інспекції ТВС-W на СИРТ на третьому енергоблоці було включено одним з питань до порядку денного Ради заступників головних інженерів з ядерної та радіаційної безпеки АЕС України, що відбувся в ВП ПУАЕС 24-25 лютого 2015 року. В рамках зустрічі її учасники в якості спостерігачів були присутні на одному з етапів обстеження ТВС-W. «Результатом побаченого ми задоволені, - заявила виконавчий директор з ядерної та радіаційної безпеки і науково-технічної підтримки НАЕК «Енергоатом» Наталія Шумкова, - новий інструмент - стенд інспекції та ремонту - дає можливість отримати значно більше інформації про стан паливної збірки після експлуатації в активній зоні, ніж ми могли бачити раніше просто при її візуальному огляді».
Інспекційна перевірка ТВС-W, що дала позитивні результати, завершила перелік необхідних заходів і операцій, які повинні передувати завантаженні в активну зону енергоблоку №3 ПУАЕС перевантажувальної партії, повністю складається з паливних збірок модифікованої конструкції (ТВС-WR) виробництва «Westinghouse». 42 свіжі касети цього виробника надійшли на атомну станцію в листопаді 2014 року і будуть встановлені на штатні місця відповідно до графіка завантаження в березні поточного року. Склад чергового (двадцять п'ятого) паливного завантаження реактора енергоблоку №3 ПУАЕС узгоджений ДІЯРУ. 

Немає коментарів:

Дописати коментар