Шукати в цьому блозі

суботу, 17 травня 2014 р.

Миколаївщина посіла 16-е місце в рейтингу інвестиційної привабливості регіонів

Держагентство з інвестицій та управління національними проектами України спільно  українським представництвом аудиторської компанії PricewaterhouseCoopers, Київським міжнародним інститутом соціології та Інститутом економічних досліджень та політичних консультацій оприлюднили рейтинг інвестиційної привабливості України за підсумками 2013 року.

Зведений індекс інвестиційної привабливості областей і міст з особливим статусом є інтегрованим показником, який включає в себе так звані жорсткі і м'які чинники.

Можна сказати, що до жорстких факторів належать ресурси, які є у того чи іншого регіону, а до м'яких - те, як він ними розпоряджається.

Перші включають в себе: природні та трудові ресурси, інноваційний потенціал, географічне місце розташування, доходи населення, розвиненість інфраструктури і т.д.

М'які чинники - це діловий клімат, кількість і легкість правил і процедур, дотримання прав власності, відкритість влади, рівень корупції і т.д.

ТОП - 5 найбільш інвестпривабливих регіонів України стали: 1. Львівська область, 2. Івано- Франківська область, 3. Одеська область, 4. Вінницька область, 5. Місто Київ.

Минулого року перше місце в рейтингу займала Харківська область, третє - Донецька, п'яте - Дніпропетровська.


«Найбільшою несподіванкою аналізу інвестиційної привабливості регіонів виявилася досить різка зміна лідерів і аутсайдерів рейтингу в порівнянні з попереднім дослідженням 2013 року», - прокоментував результати голова правління Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Ігор Бураковський.

Феномен зміщення на захід експерти пояснюють «м'яким» ставленням до інвесторів у зазначених регіонах.

«Зрозуміло, що на оцінки респондентів вплинула складна економічна ситуація в країні. Проте досвід певних регіонів свідчить про те, що навіть при несприятливій економічній кон'юнктури на місцевому рівні можна досить ефективно допомагати інвесторам», - зазначив Бураковський.

Збір даних для дослідження був завершений восени минулого року, тобто політичні події останніх місяців не мали впливу на його результати - зазначив Бураковський.

Миколаївська область в цьому рейтингу зберегла 16-е місце.

Дослідники відзначають, що у Миколаївській області є ряд конкурентних переваг:
- Розвинені торгівля і послуги (75 %);
- Сприятливі кліматичні умови (70 %);
- Корисні копалини/земельні ресурси (65 %);
- Низька заробітна плата (60 %);
- Географічне розташування (55 %);
- Кваліфіковані працівники ( 5 %);
- Розвинений споживчий ринок (55 %).

Однак є й перешкоди:
- Несприятлива політична ситуація (65 %);
- Високі податки (50 %);
- Низький попит на продукцію (40 %);

- Високі ставки кредитів (40 %).

Немає коментарів:

Дописати коментар