Шукати в цьому блозі

середу, 2 березня 2016 р.

«Зоря»-«Машпроект» припинило постачання продукції військового призначення в РФ у 2014-му році

За твердженням агенства УНІАН, Стокгольмським міжнародним інститутом дослідження миру (SIPRI) була розповсюджена інформація, згідно з якою ДП НВКГ «Зоря»-«Машпроект» у 2015-му році нібито виконало поставку двох газових турбін DС-71 і двох DT-59 для багатоцільового сторожового корабля дальньої морської зони ВМФ Росії "Адмірал Григорович".

Повідомляємо, що в лютому 2012-го року з російським замовником (ОАО «ПрибалтийскийСудостроительный завод «Янтарь») було укладено контракт на поставку 3-х агрегатів М7Н, до складу яких входять зазначені газові турбіни. Поставка перших двох агрегатів була виконана в 2013-му році. Остання поставка згідно з цим контрактом відбулася у лютому 2014 року. Один з цих агрегатів був встановлений на кораблі «Адмірал Григорович».

У жовтні 2012-го року з тим самим замовником був підписаний ще один контракт на поставку аналогічної продукції. Згідно з цим контрактом підприємство мало поставити замовнику 1-й агрегат у грудні 2014 року, а 2-й та 3-й – у жовтні-грудні 2015-го року.

20.06.2014 розпорядженням Державної служби експортного контролю України було припинено дію дозволу на експорт товарів військового призначення до РФ. А Указом Президента України №691/2014 від 27.08.2014 було введено в дію рішення Ради національної безпеки і оборони "Про заходи щодо удосконалення державної військово-технічної політики".

У зв’язку з цим роботи по замовленню були припинені. Газові турбіни ДС-71 і ДТ-59 першого агрегату на той момент були виготовлені підприємством, але стендових випробувань проведено вже не було. Все устаткування було законсервоване і відправлено до складу продукції на зберігання.

Замовника було поінформовано про неможливість подальшого виконання умов контракту у зв’язку з форс-мажорними обставинами. Відповідний Сертифікат про форс-мажорні обставини був оформлений у Торгово-промисловiй палаті Украины.

Поява інформації щодо поставок підприємством військової продукції для корабля РФ скоріш за все пов’язана з публікацією в ЗМІ інформації про введення до складу ВМФ РФ корабля «Адмірал Григорович» у 2015-му році, який був оснащений газотурбінними двигунами виробництва ДП НВКГ «Зоря»-«Машпроект» ще у 2013-му році.

Таким чином, ДП НВКГ «Зоря»-«Машпроект» діє у повній відповідності до Указу Президента України №691/2014 від 27.08.2014 та рішення РНБО "Про заходи щодо удосконалення державної військово-технічної політики".

Пресс-служба ДП НВКГ "Зоря-Машпроект"

Немає коментарів:

Дописати коментар